Nyhetsbrev november 2015

NYHETSBREV NOVEMBER 2015

 

Kjære medlemmer,

 

Det nye styret har begynt sitt arbeide. Vi har avholdt vårt første styremøte. Det ble avholdt i Gdansk i Polen, fordi en av de sakene vi vil jobbe med denne perioden er tannturisme. Hvordan skal vi forholde oss til det? Skal vi inngå samarbeid og følge opp andre tannlegers arbeide, eller skal vi avvise alle pasienter som har vært utenlands?

Vi hadde avtale om omvisning  med en praksiseier som eide flere klinikker der nede, og som behandler mange nordmenn. Klinikkene var moderne, og tannlegene som jobbet der var godt faglig oppdaterte. De var også godt oppdatert på Helfo regelverket og hadde jevnlige besøk av ansvarlig for Helfo utland. Ingen tvil om at Helfo er positive til at norske pasienter tar med seg Helfomidler til utlandet for tannbehandling.

Det skyldes først og fremst prisnivået som er mye lavere enn i Norge. Et ett-tannsimplantat kostet for eksempel kr.9500,- mot kr.25.000-30.000,- i Norge. Det betyr at i tillegg til at pasienten ikke betaler noe mellomlegg, så sparer også Helfo penger fordi prisen er lavere enn trygdetaksten. Med billige direkte flyruter fra mange norske byer så er det forståelig at dette har et visst omfang.

Vi sitter imidlertid igjen med visse betenkeligheter. Det ene er utbredelsen av MRSA i Polen. Det er helt klart en større risiko for å bli smittet av disse bakteriene i Polen enn i Norge. Videre er det en risiko for overbehandling- pasienten betaler lite eller ingenting selv, og tannlegene er selvfølgelig interessert i å selge mest mulig behandling. De regner ikke med å se pasientene mer enn en gang. Vi så ikke mye ”minimal invasive” behandling på de kasus de viste frem.

Planen er at vi skal utarbeide en brosjyre med saklig informasjon og legge den ut på våre medlemssider sånn at  man kan printe ut og gi til pasienter som lurer på om de skal reise ut.

 

Kommunereformen og vedtaket om overføring av tannhelseansvaret fra fylke til kommune er den store politiske saken i tannlegeverden denne høsten. Dette er en sak som engasjerer oss i PeFSPA også. Vi følger med og deltar i debatten.

 

Planlegging av neste årsmøtet er i full gang. Hvis noen av dere medlemmer der ute har forslag om tema eller foredragsholdere, så er det bare å spille inn.

 

Neste styremøte blir i slutten av februar. Da følger også et nytt nyhetsbrev.

 

Med hilsen fra styret

Kari Odland

1 av 2        Neste >>

Sponsorer

Skriv ut