Nyheter

 NTF svikter sine private medlemmer

Nå er NTFs høringssvar til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) angående NOU 2024-18 avlevert. Etter en lang prosess med innspill fra hele organisasjonen har NTF konkludert slik mange fryktet: De går inn for en universell tannhelseordning.
470 underskrifter på innspill fra Tips leder er blitt sett bort fra med begrunnelse at NTF ser på aksjoner på Facebook som useriøse. Så NTF har brukt de innspillene som har passet inn i deres agenda og valgt å se bort fra resten.

En høringsuttalelse få vil lese

Høringssvaret er på hele 51 sider – så langt at de fleste av NTFs medlemmer aldri vil lese det. Gjennom dokumentet forsikrer NTF om at private tannleger gjør en god jobb, og det gjentas gang på gang at privat sektor må tas med for å løse offentlige oppgaver. De går imot de mest ytterliggående forslagene om regulering, som presidenten har gjort i utvalget. Dette hjelper imidlertid lite, når de samtidig støtter en universell ordning.

Udefinerte kostnader og uforutsigbare rammebetingelser

Å gå inn for en universell tannhelseordning uten verken et definert omfang eller kostnadsramme, er nærmest å kaste de private medlemmene sine «under bussen». Dette vil skape stor usikkerhet rundt rammebetingelsene for private tannleger, og konsekvensene for bransjen kan bli store.

Har NTF fortstått hvilken rolle de egentlig har?

Dette er et historisk svik fra NTF overfor deres private medlemmer. De velger å opptre som en tannhelsepolitisk aktør solid forankret på venstresiden, fremfor å være det medlemmene betaler for – en interesseorganisasjon for norske tannleger.

Skal vi sette vår lit til en ny regjering?

Blant private kolleger varierer reaksjonene fra vantro til resignasjon. Mange sier: "Ja, men dette blir det jo ikke noe av likevel, for vi får jo en ny regjering til høsten." Men skal vi virkelig måtte stole på en ny regjering for å bli reddet fra vår egen fagforening?

Hvorfor skal vi være medlemmer?

Det er på tide at alle private medlemmer i NTF stiller seg spørsmålet: Hvorfor skal vi være medlemmer i en organisasjon som ikke forsvarer våre interesser? Mange blir værende på grunn av medlemsfordelene, men la oss være tydelige: Sykehjelpsordningen er tilgjengelig for alle tannleger, ikke bare medlemmer i NTF.
Nå er det på tide å stille spørsmål ved NTFs retning – og hva den egentlig betyr for private tannleger i Norge.
Min oppfordring til dere alle er, meld dere inn i TIPS (Tannleger i privat sektor) og bli med oss å ta denne kampen.

Høringssvar til NTF/SNU

Leder i TiPS, Kari Odland, har forfattet et høringssvar til NTF/SNU i forbindelse med NOU 18-2024 lagt frem av sittende regjering og som skal legge føringer for fremtidens tannhelstjeneste. TiPS er sterkt imot rapportens anbefalinger angående den private sektoren. Dette skrivet er sendt til NTF med mer 460 underskrifter fra norske tannleger for å påvirke NTFs høringssvar til HOD som skal være klart til 15. mars 2025.

Nøkkelkritikkene inkluderer:

  • Mangel på data og feilaktig metodikk: Rapporten mangler tilstrekkelig data, spesielt fra den private sektoren, og gir ikke kostnadsberegninger eller konsekvensanalyser. Forfatterne anklager Den norske tannlegeforening (NTF) for å hindre datainnsamling fra private praksiser.
  • Ideologisk skjevhet: Rapporten oppfattes som sterkt påvirket av venstreorienterte politiske partier som prioriterer ideologi fremfor pragmatiske løsninger. Mangelen på representasjon fra den private sektoren i komiteen nevnes som bevis på denne skjevheten.
  • NTFs rolle: Forfatteren kritiserer NTFs president for å ha deltatt i komiteen, og argumenterer for at dette ga et falskt inntrykk av bransjesupport for forslagene, spesielt det universelle omsorgssystemet. De kritiserer også NTFs politik dokument om fremtidig tannhelse som urealistisk og basert på utilstrekkelige finansieringsgarantier.
  • Effektiviteten av dagens system: Forfatterne argumenterer for at det eksisterende systemet fungerer godt for 85-90% av befolkningen, noe som gjør et universelt system unødvendig. De foreslår målrettede tiltak for de resterende 10% som står overfor økonomiske, mentale helse- eller fysiske helsebarrierer for å få tilgang til omsorg.
  • Negativ innvirkning på privat sektor: De foreslåtte reguleringene for den private sektoren oppfattes som altfor restriktive og basert på grunnløse påstander om overbehandling og profittjakt. Forfatterne fremhever de høye pasientsatisfaksjonsratene i den private sektoren som bevis på dens effektivitet.

Avslutningsvis avviser svaret NOUs forslag om et universelt tannhelsetjenestesystem, og argumenterer i stedet for målrettede forbedringer for å møte behovene til de som i dag er underbetjent, samtidig som det eksisterende systemet, som i stor grad er vellykket, opprettholdes. De uttrykker også alvorlige bekymringer om NTFs rolle i prosessen.

Les høringssvaret her

Arendalsuka 2024:

TipS deltok i Arendalsuka 2024 sammen med Ntpf.

Her følger et referat fra et møte om tannhelsetjenestens fremtid, hvor TiPS ved leder Kari Odland, uttrykker bekymring over en forestående rapport om tannhelsetjenesten.  Tannhelseutvalgets rapport, som ble forsinket til oktober, skal legge føringer for fremtiden, og TiPS frykter at ideologiske hensyn vil overskygge pasientenes beste.  Hovedkritikken er manglende representasjon av privat sektor (70% av markedet) i utvalget, mangelfull datainnsamling og udokumenterte påstander om overbehandling og profittjag i privat sektor. TiPS lederen argumenterer mot utvidelse av offentlig tannhelsetjeneste, grunnet kapasitetsproblemer i den offentlige sektoren (eksempelvis manglende kapasitet til å ivareta eldre og syke, og til å ta imot den nye gruppen 21-26 år), og viser til en undersøkelse som indikerer høyere pasienttilfredshet i privat sektor.  Konklusjonen er at man heller bør fokusere på målrettede tiltak for sårbare grupper, fritt tannlegevalg og et godt samarbeid mellom offentlig og privat sektor for å optimalisere ressursene og pasienttilbudet.

Høringssvar til HOD ifb med lovforslag om subsidierte tannlegetjenester til 25-28 åringer:

Dette høringssvaret fra Tannleger i Privat Sektor (TiPS) argumenterer mot et lovforslag som gir 25-28-åringer rett til subsidierte tannhelsetjenester i offentlig sektor.  Hovedargumentene er at den offentlige tannhelsetjenesten allerede sliter med kapasitet til å betjene eksisterende prioriterte grupper (barn, eldre, syke, funksjonshemmede etc.), og at tildeling av flere ressurser til friske unge voksne vil gå på bekostning av disse gruppene.  Fylkene mangler ressurser til å håndtere de nye gruppene, og det er liten sjanse for at frie midler vil løse problemet.  For å unngå overbelastning og lange ventelister foreslår TiPS at finansieringen følger pasientene, og at fritt behandlervalg innføres, slik at privat sektor kan bidra.  Å ikke gjøre dette vil føre til at alle, pasienter, tannleger og samfunnet, taper.  Høringssvaret inkluderer også et sterkt støtteargument fra en ansatt i offentlig tannhelsetjeneste som understreker kapasitetsproblemene og behovet for forebyggende tiltak fremfor å utvide ordningen med subsidierte tjenester til friske unge voksne.

Arendalsuka 2023

Debatten i Arendal handlet om fremtidens tannhelsetjeneste i Norge som er preget av en todelt sektor: en offentlig (DOT), fylkeskommunalt forankret og ansvarlig for definerte grupper (barn, unge, utviklingshemmede, eldre), og en privat sektor med fri prisfastsettelse og hovedtyngden av voksenbehandling.  Finansieringen skiller seg fra generell helse, med høyere egenandeler for voksne.

Et regjeringsnedsatt utvalg skal vurdere ulike modeller for å øke tilgjengeligheten og likestille tannhelsetjenesten med andre helsetjenester, inkludert vurdering av økt offentlig ansvar og egenandelstak.  Utvalget mangler imidlertid representasjon fra den private sektoren (70% av markedet), noe som vekker bekymring.

Hovedspørsmålene er: hva ønsker politikerne å oppnå med økt offentlig engasjement?  Lavere priser? Bedre kvalitet? Bedre tannhelse?  Artikkelen argumenterer mot en sterkt subsidiert tannbehandling for alle, da dette vil favorisere ressurssterke.  Forfatterne foreslår heller fokus på sårbare grupper og bedre organisering, inkludert å utnytte kapasiteten i den private sektoren.  De mener at pengestøtten bør følge pasienten, slik at de får fritt valg av tannlege og klinikk, og at en kartlegging av den private sektoren er nødvendig.  Til slutt etterlyses et "barnehageforlik" for tannhelsetjenesten, som ivaretar både offentlig og privat sektor.